Siteplan


perspective

 

용인의 주택단지 끝자락에 위치한 대지는 산과 마을이 만나는 경계에 위치한다. 대지는 뒷산과 면해 9m의 고저차가 있는 가파른 경사지형으로 건축 행위를 위해 경사를 조정해야 했다. 대지의 조성 조건을 만족하면서, 땅이 지닌 지형의 흔적을 잃지 않기를 바랐다. 이는 경사지 주택단지에서 땅의 흐름을 지우는 개발방식에 대한 의문이며, 동시에 자연과 건축의 관계에 대한 질문이었다. 뒷산의 흐름이 마당으로 연속되어 언덕이 남겨진다. 지형을 품은 입체적인 마당은 계절과 시간에 따라 변화하는 제2의 자연을 형성한다. 이는 동식물을 사랑하며 자연과 더불어 살아가게 될 이들의 삶의 터전이자, 건축이 놓일 배경이 된다.

뒷산으로부터 흘러내린 구릉 위에 직교의 ㄱ자 건물을 놓는다. 구릉 옆에 위치한 1층에는 집의 구심 공간인 식당과 주방이 위치하며 처마 공간을 통해 마당과 연결된다. 구릉 위에 얹혀진 2층은 서측으로 거실과 서재, 동측으로 마스터룸이 위치하며 모두 남향을 향한다. 마스터룸은 침실과 드레스룸 그리고 3면으로 빛이 드는 온실, 욕실로 구성된다. 거주 공간과 더불어 1층의 물고기방, 계단실 하부의 거북이방, 그리고 거주공간의 일부로 구성된 온실공간은 이곳에 살아가는 이들의 생활 방식을 담는다. 집과 마당, 땅과 건축, 사람과 동식물 사이 상호작용은 느린 호흡을 통해 집을 완성하게 될 것이다. 언덕 위의 집은 이를 위한 은유이자 실체이다.


Between the house and the yard

The site is located where mountains and the village meet, at the further reaches of a residential complex in Yongin. With the mountain set at the back, the site has a steep terrain with an elevation difference of nine metres. As a consequence, the slope needed to be adjusted in order to carry out construction. We wanted the site to be able to meet its requirements without losing the topographical traces that shape this terrain. This was a way of expressing doubt about the all too common development method of erasing the flow of the terrain when introducing a residential complex located on top of a sloping site, and simultaneously a way of questioning the relationship between nature and architecture. The dramatic flow of the mountain at the back continues to the garden, taking on the form of a hill to the side. This three-dimensional yard, embracing the topography, creates a second nature that varies with the time of year and season. This is where those who enjoy living alongside animals and plants will reside, and it will serve as a fruitful backdrop to architecture.

An L-shaped building is positioned at right angles on top of the hillock that emerges from the mountain at the back. On the first floor, adjacent to the hillock, one finds the dining room and kitchen – the central spaces of the house, and thanks to the eaves, they have a direct connection to the yard. On the second floor placed atop the hillock, one finds the living room and study on the west side and the master room on the east side, all of which enjoy southerly views. The master room consists of a bedroom, dressing room, greenhouse with light coming in from three sides, and a bathroom. With the living spaces, a fish room on the first floor, a turtle room underneath the staircase, and the greenhouse that is part of the living spaces—all capture the way of life and the presence of those who reside here. The interaction between the house and the yard, the ground and the architecture, as well as the people, animals, and plants, will over time complete this house as though slow breathing its way into existence. The House on the Hill is the metaphor and reality for this.


Sectional diagram


Between the house and the hill


perspective

 


perspective

 


1F plan


2F plan


perspective

 


perspective

 


perspective

 


perspective

 


model

 


model